English Arabic Chinese (Traditional) Hindi Malay

hd-edit-latest-copy

Buletin Pusat Islam

Pulih daripada perkara yang menghalang solat dalam waktu solat

Soalan : Sekiranya perkara yang menghalang seseorang itu solat telah hilang sedangkan waktu solat masih ada, wajib kah dia bersolat?

Jawapan : Jika kedatangan sesuatu yang menyebabkan terhalang ( untuk melakukan solat) seperti gila, pitam atau kedatangan haid dan nifas bagi perempuan dalam waktu solat sekadar mencukupi untuk melakukan solat sedangkan ia belum lagi mengerjakan solat, ataupun kadar masa yang mencukupi untuk bersuci yang tidak boleh dilakukan sebelum waktunya seperti orang yang menggunakan tayamum sebagai ganti air , atau mereka yang kencing tidak lawas atau perempuan yang kedatangan darah penyakit, maka mereka wajib mengqada’ solat tersebut dan juga solat yang diniatkan dengan jamak takhir.

 

Wanita melaungkan azan dan membaca al- Qur’an nya dengan kuat

Soalan : Mengikut sesetengah pendapat mengatakan bahawa, oleh sebab suara perempuan itu adalah aurat, maka meninggi suara sama ada untuk melaungkan azan mahupun membaca al- Qur’an dihukum sebagai haram. Adakah pendapat ini dikira muktamad ataupun tidak?

Jawapan : Perempuan yang meninggikan suara sekira-kira lebih daripada keperluan sehingga terdengar dan mengganggu orang keliling terutamanya yang bukan muhrim adalah dikira haram secara mutlak mengikut kaul yang Rajih. Adapun meninggikan suara ketika membaca al-Qur’an sama ada ketika dalam solat mahupun bukan ketika bersolat maka dihukum sebagai makruh sahaja.

 

Dahulukan solat tahiyat al- masjid

Soalan : Apabila bertembung antara solat sunat tahiyat al- masjid dan menjawab seruan muazin, adakah dituntut supaya menjawab seruan muazin dahulu dan selepas itu barulah mengerjakan solat sunat tahiyat al-masjid atau terus mengerjakan solat sunat tahiyat al-masjid tanpa perlu menunggu untuk menjawab seruan muazin?

Jawapan : Jika bertembung antara dua perkara tersebut iaitu antara menjawab seruan muazin dan solat sunat tahiyat al masjid, hendaklah ia meraikan ( mendahulukan) solat sunat tahiyat al-masjid.

Ada kaul mengatakan bahawa jika sekiranya dia menunggu agak lama pada uruf semata-mata untuk menjawab seruan muazin, maka luput lah baginya solat sunat tahiyat al- masjid, kerana berpandukan daripada maksud hadis nabi yang menyebut, “sesiapa yang masuk ke dalam masjid hendaklah dia segera mengerjakan solat sunat tahiyat al- masjid dua rakaat”.

 

Mendahulukan solat qada’ daripada solat tunai

Soalan : Orang yang ada mempunyai solat qada’, apabila dia hendak mendahulukan solat qada’nya pasti waktu yang tinggal hanya mencukupi untuk satu rakaat solat dalam waktunya. Dalam keadaan sedemikian mestikah dia mendahulukan solat qada’nya atau mendahulukan solat waktunya?

Jawapan : Hendaklah dia mendahulukan solat qadanya daripada mendahulukan solat yang masih ada waktunya (walaupun hanya sempat satu rakaat sahaja)

 

Batal Puasa

Soalan: Batalkah puasa jika menggunakan ubat untuk mata seperti Eye More semasa berpuasa?

Jawapan : Pesakit mata yang menggunakan ubat untuk mata seperti Eye More dengan cara menitikkannya ke dalam mata semasa berpuasa, tidak batal puasa kerana ia bukan termasuk kategori anggota yang berongga.

 

Mandi Junub di Bulan Ramadhan

Soalan: Mandi junub selepas masuk waktu subuh atau selepas pukul  8.00 pagi pada ramadhan. Adakah sah puasa saya?

Jawapan : Puasa awak sah walau pun orang yang berjunub mandi mengangkat hadas besar selepas masuk waktu subuh atau selepas jam 8 pagi di bulan ramadhan. Walau bagaimanapun dinasihatkan golongan yang berjunub di bulan Ramadhan supaya segera mengangkat hadas besar (mandi wajib)  supaya mereka tidak terlepas daripada kewajipan menunaikan solat subuh. 

 

Menelan Kahak Ketika Berpuasa

Soalan : Adakah batal puasa seseorang sekiranya menelan kahak dalam keadaan terpaksa disebabkan seseorang demam, batuk atau selesema?

Jawapan : Batal puasa bagi orang yang sengaja atau terpaksa menelan kahak.

 

Pitam dan Pengsan Ketika Berpuasa

Soalan : Adalah batal sekiranya pitam/pengsan (kira-kira 10-30 minit) ketika berpuasa?

Jawapan  :Menurut Imam Syafie rh dan Imam Ahmad rh, berpuasa bagi seseorang yang pitam, tidak berpanjangan, koma dsb mempunyai 2 jenis:

 1. 1)Tidak sedar diri dari sebelum fajar sehinggalah terbenam matahari. Puasa sebegini tidak sah. Ini disebabkan konsep puasa adalah menahan diri di dalam keadaan sedar, dengan niat melakukannya dan dilakukan kerana Allah swt. Sabda Nabi S.A.W. :

             “Meninggalkan makanannya, minumannya dan syahwatnya kerana-Ku”-Hadith riwayat Al-Bukhari

 1. 2)Dia terjaga di sebahagian waktu, samada pada awal, pertengahan atau hujung waktu, maka puasanya SAH. Menurut al-Hafiz Imam nawawi setelah meneliti kesemua pandangan, beliau berkata bahawa :-

             “Pandangan yang benar menganai perkara ini adalah dengan syarat dia bangkit pada sebahagian dari hari”

Alasannya adalah kerana seseorang yang bangun pada siang hari puasa dapat akan menahan diri dari makan, minum dam syahwat di dalam keadaan sedar.

Kesimpulannya, jika seseorang itu tidak sedarkan diri berpanjangan (dari sebelum fajar hingga terbenam matahari), maka puasanya tidak sah dan tidak wajib mengqada’ puasanya. Bagi seseorang yang sedarkan diri di sebahagian harinya, maka puasanya SAH. Ini adalah pandangan Imam Syafie dan Imam Ahmad. Bagi kes yang disebut di atas, disebabkan pengsannya hanya 10-30 minit, maka puasanya masih sah.

 

Jimak di siang Ramadhan

Soalan : Apakah hukumnya melakukan jimak di siang hari bulan Ramdahan setelah kedua-dua pasangan membatalkan puasanya dengan sengaja?

Jawapan  : Hukum melakukan jimak di bulan Ramadhan adalah haram walaupun perbuatan itu didahului dengan berbuka puasa kerana perbuatan itu telah mencabuli kehormatan bulan Ramadhan yang mulia.

 

Puasa lebih dari 31 hari

Soalan : Pada bulan puasa yang lalu saya berada di negara orang dan berpuasa sehari awal dari Malaysia. Kemudian untuk hari raya, saya pulang ke Malaysia dan mendapati saya terpaksa berpuasa lebih sehari. Persoalannya, adakah saya perlu puasa lebih sehari dan bagaimana pula kalau puasa kurang hanya 28 hari sahaja?

Jawapan  : a) Jika anda memulakan puasa ramadhan di negara mengikut negara orang (pada masa itu anda berada di negara orang) dan berhari raya mengikut Malaysia (pada masa itu anda berada di Malaysia) walaupun dari 30 hari, anda tidak dibenarkan berbuka puasa walaupun hari tersebut merupakan hari ke-31. Ini disebabkan tempat tersebut belum melihat 1 Syawal.

b) Jika anda berpuasa 28 hari, dan pada waktu itu telah bermula 1 Syawal di tempat yang anda berada, haram berpuasa pada hari tersebut. Hendaklah mengqada’ 1 hari yang tidak cukup tadi di hari yang lain, kerana orang Islam sekurang-kurangnya berpuasa 29 hari di dalam bulan Ramadhan.

Kesimpulannya, Puasa dan Hari Raya hendak menurut negara mana kita berada. Jika puasa tersebut melebihi 30 hari, tidaklah ia menjadi masalah. Akan tetapi, jika puasa anda tidak mencukupi 29 hari, hendaklah mengqada’ puasa tersebut, untuk mencukupkan 29 hari dalam bulan Islam.  

 

Puasa Ganti dan Puasa Sunat bergabung

Soalan : Saya nak tanya betul ke kalau kita nak puasa ganti kita tak boleh berniat selepas matahari terbit? Boleh tak kita niat puasa ganti dan puasa sunat sekaligus?

Jawapan  : Puasa ganti atau wajib disyaratkan berniat sebelum terbit fajar atau sebelum masuk waktu subuh. manakala puasa sunat dibolehkan berniat sebelum masuknya waktu zohor dengan syarat tidak melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa. Orang yang berniat puasa wajib dengan sendirinya akan mendapat pahala puasa sunat tetapi lebih afdhal baginya menghabiskan puasa wajib terlebih dahulu kemudian diikuti dengan puasa sunat.

 

Menggantikan Puasa

Soalan : Sejak baligh, saya tidak pernah menggantikan puasa yang ditinggalkan. Bagaimana untuk menggantikannya? Saya lupa jumlah hari puasa yang ditinggalkan. Umur saya sekarang 24 tahun dan telah baligh pada usia 12 tahun.

Jawapan  :  Tiga perkara yang perlu dilakukan oleh saudari;

 1. Taubat memohon keampunan Allah kerana melanggar atau meninggal suruhanNya.
 2. Wajib menggantikan puasa sebanyak hari yang ditinggalkan.
 3. Wajib membayar fidyah. Fidyah akan berganda dari tahun ke tahun jika puasa digantikan dalam tahun lain. Saudari hendaklah menggantikan puasa tersebut sebanyak 360 hari (30 hari x 12 tahun), sekiranya saudari terlupa jumlah hari puasa yang ditinggalkan, berusahalah mengingatkan kembali bagi menggantikannya. Dalam masa tersebut saudari hendaklah membayar fidyah secupak bagi sehari puasa yang ditinggalkan (sekiranya melewati satu tahun ramadhan) kepada fakir miskin.

 

Ganti Puasa bagi yang telah Meninggal Dunia

Soalan : Adakah wajib mengganti puasa bagi orang yang telah meninggal dunia? Jika wajib, siapakah yang paling afdal untuk menggantikan puasa tersebut? Adakah fidyah juga perlu dibayar untuk puasa si mati? 

Jawapan  :  Waris atau keluarga terdekat adalah lebih layak mengqadha' puasa bagi si mati. Fidyah juga wajib dibayar dengan mengambil daripada harta si mati jika sekiranya puasa yang ditinggalkan oleh si mati pada masa hidupnya dan dia tidak sempat untuk mengqadha'kan puasa hingga masuk tahun berikutnya.

 

Puasa Hari Syak

Soalan: Adakah puasanya diterima sekiranya seorang yang meninggalkan puasa Ramadhan dan menggantikannya pada hari syak?

Jawapan  :  Pada dasarnya puasa sunat tidak boleh dilakukan pada hari syak. Bagaimana pun, puasa ganti ialah puasa yang termasuk kategori wajib dilaksanakan sebelum masuk tahun puasa yang akan datang. Walaupun jatuh pada hari syak, dia diwajibkan menggantikan puasa hutang berkenaan dan puasanya sah dan insya-allah diterima Allah S.W.T. Jika tidak digantikan dan dibiarkan sehingga melepasi bulan puasa selepasnya, maka wajib berpuasa dan membayar fidyah bersamanya iaitu secupak beras bagi setiap hari.

 

Menggantikan Puasa Akibat berjimak di siang Ramadhan

Soalan : Jika suami/isteri bersama di siang hari di bulan Ramadhan, berapa harikah mereka wajib menggantikan puasanya? Perlukah ia berturut-turut selama sebulan atau tidak?

Jawapan  : Kifarat suami/isteri yang bersama di siang hari di bulan Ramadhan iaitu:-

 1. Memerdekakan hamba

 2. Jika tidak mampu, puasa 2 bulan berturut-turut 

 3. Jika tidak mampu, beri makan kepada 60 orang miskin

Walau bagaimanapun, Imam Nawawi rh berpendapat bahawa pendapat yang dipilih adalah hanya suami/lelaki sahaja yang berpuasa 2 bulan berturut-turut, dan perempuan tidak dibebankan ke atasnya. Beliau mengaitkan perkara ini dengan hak nafkah, iaitu khusus bagi lelaki sebagaimana mahar juga. Pendapat ini juga disokong oelh Imam Ahmad. (AlMughni, 3/112). Kesimpulannya, menurut Imam Syafie, hanya si suami yang wajib berpuasa 2 bulan berturut-turut dan isteri-isteri hanya wajib mengqada’kan satu hari sahaja. Jika tidak mampu melakukan puasa, berilah makan kepada 60 orang miskin.

 

Fidyah

Soalan : Saya ingin tahu tentang cara untuk mengira dan membayar fidyah puasa ramadhan.

Jawapan  : Fidyah bererti denda (secupak makanan asasi untuk sehari) ke atas seseorang kerana lewat qada' puasa ramadan yang ditinggalkan tanpa uzur syar'ie sehingga melangkau Ramadan tahun berikutnya di samping wajib ke atasnya qada', @ 1 hari = 1 qada' + 1 Fidyah. Sekiranya ia melampaui dua kali ramadan atau lebih maka wajib 2 kali fidyah atau lebih iaitu bagi sehari puasa yang ia tinggalkan di samping qada', @ melangkaui 2 ramadan maka 1 hari = 1 qada' + 2 fidyah. Fidyah boleh diberikan kepada fakir dan miskin.

 

Jumlah Fidyah

Soalan : Berapakah anggaran secupak beras? Adakah ukurannya sekali makan atau 2 genggam beras atau sebungkus plastik sedang besar?

Jawapan  :  Satu cupak beras untuk fidyah bersamaan dengan 875 gm

 

Fadhilat Syawal

Soalan : Apa kelebihan dan fadhilat bulan syawal.

Jawapan : Kelebihan dan fadhilat bulan Syawal ialah:

 1. Merebut masa yang lebih afdhal untuk mengeluarkan zakat fitrah iaitu sebelum pada awal pagi 1 Syawal sebelum Imam naik mimbar.
 2. Mandi sunat Syawal.
 3. Puasa sunat Syawal.
 4. Ziarah menziarahi.
 5. Bertakbir, bertahmid, bertasbih dan lain-lain lagi.

 

Derma Darah

Soalan: Saya ingin bertanya apakah hukum menderma darah kepada non-muslim?

Jawapan: Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-4 yang bersidang pada 13-14 Apr 1982 telah membincangkan Derma Darah Dan Penggunaan Darah Orang Islam Kepada Orang Bukan Islam Dan Sebaliknya. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

 1. Menderma darah hukumnya harus.
 2. Tidak perlu diasingkan darah orang Islam daripada darah orang bukan Islam
 3. Penghargaan dalam bentuk bayaran kepada penderma darah adalah tidak digalakkan.

Keterangan/Hujah:

 1. Tidak terdapat nas yang sorih daripada al-Quran dan as-Sunnah yang menyatakan tentang hukum penggunaan darah manusia dalam bidang rawatan sepertimana yang dijalankan dalam bidang perubatan hari ini. Walaubagaimanapun terdapat kaedah-kaedah fiqh yang boleh diambilkira sebagai dalil bagi mendapatkan hukum berhubung dengan tabung darah, antaranya ialah perkara-perkara yang menjadi dasar kepada hukum Islam iaitu Kaedah Fiqhiyah yang bermaksud: “Hendaklah diutamakan maslahah umum ke atas maslahah khusus”.
 2. Mengenai hukum pemindahan darah juga tidak terdapat nas yang sorih sama ada dari al-Quran dan as-Sunnah atau Ijma’ Ulama’ yang melarang pemindahan darah seseorang manusia kepada manusia yang lain sama ada kedua-duanya menganuti agama yang sama atau berlainan.
 3. Bekas Mufti Mesir Sheikh Husin Muhamad Al-Makhluq dalam kitabnya Fatwa Asy Syariah wal Buhuth al-Islamiyah, muka surat 195 menjelaskan mengenai hukum harus memindahkan darah manusia kepada manusia yang lain untuk perubatan seperti berikut: “Bahawa darah yang mengalir itu walaupun haram dari segi syarak, dengan berpandukan nas al-Quran, tetapi keadaan darurat yang memaksa untuk perubatan/merawat dengannya maka diharuskan mengambil munafaat dengannya bagi perubatan/rawatan dengannya dipindahkan dari seseorang kepada seseorang yang lain (pesakit), apabila diakui oleh seseorang doktor yang beragama Islam dan pakar yang mengenai halnya. Semua ahli-ahli fiqh Islam mengharuskan rawatan/perubatan dengan benda-benda yang haram dan najis, apabila tidak didapati benda-benda yang suci (ubat-ubat yang suci) yang mengambil tempatnya, bilamana seseorang doktor Muslim yang pakar berpendapat bahawa untuk menyelamatkan nyawa seseorang pesakit terhenti kepada pemindahan darah kepadanya dari seseorang yang lain (sihat), maka hukumnya adalah harus pada segi syarak melakukan demikian”.
 4. Hukum keharusan terhadap perkara ini juga didasarkan kepada Kaedah Fiqhiyah iaitu “Keadaan darurat mengharuskan perkara yang dilarang”. Juga Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: “Dan tidaklah dijadikan ke atas kamu sebarang kesukaran di dalam agama.

Hebahan

KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


KELAS TAFSIR

Setiap Isnin
Jam 11:45 am - 1:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282556 (Ustaz Yusnadi)


KELAS PENGAJIAN TALAQQI KITAB TURATH

Setiap Selasa
Jam 8:45 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Masjid Sultan Badlishah UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS TAJWID MINGGUAN

Setiap Rabu
Jam 11:00 am - 12:00 pm
Bertempat di Bilik Komputer , Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282557/2569 (Ustazah Azlinah/Ustazah Dakina)


KELAS BAHASA ARAB MINGGUAN

Setiap Ahad
Jam 10 am - 12 pm
Bertempat di Bilik Kuliah Kompleks Pusat Islam UUM

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-9282569 (Ustazah Dakina)


Hadith

Sunat Berpuasa Enam hari di Bulan Syawal

Daripada Abu Ayub ra, bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadan, kemudian mengiringinya dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, Pahalanya seperti berpuasa setahun". (Riwayat Muslim)

 

Tazkirah

 
Mencari Rahmat Allah:
"Sesiapa yang tidak merahmati,maka dia tidak akan dirahmati"
 

 Video Pilihan

E-Perkhidmatan

  my-profile-blue-64   administrator-help-64 mylab business user search  webopac myuum       Read more...
ukm  unimap   unisel upm   upsi  usm  utm   Read more...

Navigasi

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

 fb1 yt1  peta1